Pneumatski cevni transport kao ideja nije novost. Vec 2-3 decenije postoje takvi sistemi, kao sistemi unutrašnjeg transporta pošte, dokumenata, sitnog materijala i sl.

Razvojem tehnologije materijala i informacionih sistema, ovakav način internog transporta doživljava pravi bum u razvijenim zemljama zapadne Evrope.
Laki, plastični materijali, lagane konstrukcije i neuporedivo niža cena ovih uređaja omogućavaju sada njihovu najširu primenu u trgovini, bankarstvu, medicinskim ustanovama, farmaceutskoj industriji, auto industriji, elektronskoj industriji, laboratorijama, poslovnim objektima, naučnim ustanovama i sl.

Firma AEROCOM iz Nemačke, čiji je "Salmont" reprezent za Srbiju, razvila je spektar ovakvih sistema, od najmanjih, prečnika 50 mm sa fleksibilnim cevima i jednom predajnom i jednom prijemnom stanicom, do prečnika od 200 mm sa nekoliko stotina prijemno predajnih stanica, više zona i mikroprocesorskim upravljanjem.

Ovakvi sistemi najčešće su u upotrebi za transport uzoraka u svim vrstama industrijskih pogona, gde je neophodno često ih slati u centralnu laboratoriju za ispitivanje, u bolnicama, gde se sa velikog broja odeljenja šalju uzorci krvi itd. u centralnu laboratoriju, u elektronskoj i auto industriji za transport skupih komponenti, kao što su mikroprocesori i sl.

Kao najnoviji proizvod, pojavio se bankomat, do koga se novac transportuje direktno iz trezora, čime se isključuje mogućnost obijanja bankomata i krađe novca iz istog.
S obzirom na povećani stepen kriminalizacije društva, ovakvi sistemi imaju veoma široku primenu u malim i velikim trgovinskim i bankarskim objektima, gde postoji velika manipulacija gotovim novcem i stalna opasnost od oružanih pljački. Primenom ovakvih sistema omogućeno je permanentno transportovanje viška gotovog novca, od naplatnih mesta ( kasa,bankomata i blagajni) u nepristupačne, restriktivne i posebno obezbeđene prostore, kao što su sefovi, čelične kase i sl. Time se postiže znatno veća bezbednost kapitala i ljudi čiji je posao manipulacija novcem.

"Salmont" d.o.o. je društvo koje je osposobljeno da vrši projektovanje, ugradnju i održavanje sistema pneumatskog, cevnog transporta.


Top